Warning: A non-numeric value encountered in /customers/a/a/a/krem-norge.no/httpd.www/wp-content/themes/bridge/title.php on line 81 Warning: A non-numeric value encountered in /customers/a/a/a/krem-norge.no/httpd.www/wp-content/themes/bridge/title.php on line 127

En alternativ vei til arbeid

‒ Jeg har jo to mastergrader, og tenkte at det måtte være kjempelett å få jobb, med all denne utdannelsen. Slik ble det ikke, men jeg ga aldri opp. Det er det beste tipset jeg kan gi til andre. You have to be patient!

Dette forteller Anam Javaid. Hun er utdannet medieviter, med vitnemål både fra Pakistan og Norge. Men å komme inn på det norske arbeidsmarkedet var ikke så lett som hun trodde. Anam kom til Norge i voksen alder, og tross god utdanning var språk og manglende arbeidserfaring en barriere i arbeidsmarkedet. ‒ Jeg gikk til NAV for å få hjelp til å søke jobber. Over en toårsperiode gikk jeg på flere kurs hos NAV, uten at det førte til annet enn forskjellige praksisplasser. Det var først på det siste kurset at jeg ble tipset om A3mag.

Trygghet gir læring og utvikling

A3mag.no er prosjekt som søker nye veier til arbeid for unge voksne. Sammen med unge voksne har MERK Norge, KREM og Knack etablert et nettmagasinet og et profil-team. A3 er en praktisk læringsarena hvor unge voksne med interesser for kommunikasjonsarbeid og behov for arbeidserfaring, ansettes og lønnes som trainee mens de utvikler seg både faglig og personlig.

Anam kontaktet magasinet, og ble raskt innkalt til samtaler. ‒ Jeg gikk på to intervjuer hos A3mag, ett på norsk og ett på engelsk. Det var veldig okay at det ble gjort slik. Og da de sa jeg kunne skrive saker på engelsk – det var life saving! Å skrive på engelsk er noe jeg var trygg på. Og siden de lot meg starte der, turte jeg etter hvert også å skrive på norsk. Det gikk veldig greit, redaktørene var hjelpsomme og underveis ble jeg også tryggere både på meg selv og språket.

Tiden i A3mag har vært lærerik for Anam. Samtidig understreker hun at det har vært like viktig å komme i en jobb og møte folk med samme faglige interesser.
‒ Jeg har blitt kjent med fantastiske mennesker. Det var veldig viktig for meg, for jeg hadde ikke stort nettverk i Norge, eller mye jobberfaring. Så det var veldig hyggelig at alle var så hjelpsomme. Redaksjonen var fantastisk og jeg elsket å jobbe med dem. Både det å være i en arbeidssituasjon og tilbakemeldingene endret underveis måten jeg tenker om meg selv på og om hva jeg faktisk kan. Dessuten har jeg nå resultater og tekstproduksjon som jeg kan vise til senere.

Anam legger ikke skjul på at A3mag har vært et springbrett for å komme videre i arbeidslivet. Hun vektlegger det å få en mulighet og forteller at nettverk er svært viktig. – Nettverk har så mye å si i arbeidslivet, og det er vanskelig å få kontakter når man står utenfor. Jeg har lært at det er veldig viktig å knytte kontakter. Alt som har ordnet seg for meg, er på grunn av det.

I dag er Anam ansatt som kommunikasjonsrådgiver på Høyskolen i Oslo og Akershus. ‒ I tillegg har jeg også forskjellige oppdrag som frilanser innen kommunikasjon og journalistikk, takket være redaktøren i A3mag. Uten A3mag hadde jeg ikke vært der jeg er nå.

Hun avslutter med sine råd: Stå på og ikke gi opp. Ingen jobb er for liten. Ta det du får, vær dedikert og gjør ditt beste. Resultatene vil komme før eller siden.